شبکه توزیع محتوا یا CDN

شبکه تحویل محتوا یا CDN چیست؟

شبکه تحویل محتوا یا CDN چیست؟(Content Delivery Network) چه اهمیتی دارد؟ چطوری کار میکند و… احتمالا بیشتر ما اینجور سوالات رو پرسیدیم ولی نمیدونیم جوابشون چی هست. در این مقاله ما میخوایم سوال CDN چیست؟ رو اول پاسخ بدیم و بعد از اون به تمام سوالات دیگر، پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.

CDN چیست؟

شبکه تحویل محتوا متشکل از سرور های متصل به هم هست که محتوا های ذخیره شده رو به نزدیک ترین سرور شما میفرسته و این باعث میشه که سایت برای شما سریع تر بالا بیاد.

برای اشنایی بیشتر با سرور مقاله وب سرور را مطالعه کنید!

پس میتونیم بگیم که یکی از مهم ترین وظیفه CDN یا همان Content Delivery Network (شبکه تحویل محتوا) تحویل سریع محتوا ها به سرور ها است که به پیشرفت سئوی سایت هم کمک زیادی میکنه.

اهمیت استفاده کردن از شبکه تحویل محتوا

یکی از دلایلی که اکثر سایت ها رتبه سئوی ضعیفی دارن، اینه که حجم داده های سایت، خیلی زیاده و لود شدن سایت طولانی تر میشه. در سئو، اگه لودینگ سایت بیش از 4 یا 5 ثانیه طول بکشه، نمره منفی به سایت تعلق میگیره که این موجب ازدست رفتن منابع مالی کارفرما و زمان طراح سایت میشه.

 به همین دلیل CDN (شبکه تحویل محتوا) به این افراد کمک میکنه که داده های سنگین سایتشون بتونه سریع تر و بدون نقص از طریق نزدیکترین سرور به مخاطب نشون داده بشه، فشار روی سرور هاشون کمتر بشه و تجربه کاربری یا همان UX سایت بهبود پیدا بکنه و حتی امنیت سایت بالا تر بره.

شبکه توزیع محتوا چطور کار میکنه؟

نرم افزار مدیریت شبکه تحویل محتوا به صورت متحرک نزدیکترین سرور به هر مخاطب رو بررسی میکنه و از تحویل سریع محتوا ها مطمئن میشه. سرور های CDN ارتباط یکپارچه با سرور مبدا محتوا برقرار میکنه تا بتونه کامل محتوای ذخیره شده، غیر ذخیره شده و جدید رو ارائه بده.

سرور های لبه (Edge)، مسافت طی شده و تعداد پرش های داده رو کاهش میده که در نتیجه اون، از دست دادن حداقل بسته، پهنای باند کاملا بهینه شده و عملکرد سریع رو به همراه داره. اگر حمله اینترنتی یا قطعی اون رخ بده، محتوا های جدید ذخیره و میزبانی شده در یک سرور CDN قرار میگیره و به سرور های نزدیک کاربران ارسال میشه تا زمانی که سرور CDN از کار بیفته.

مزایای CDN چیست؟

مزایای شبکه توزیع محتوا میتونه برای تمام کسانی که سایت های بزرگی دارند خیلی مفید باشه حتی برای کسانی که سایت ها آنچنانی ندارند. در ادامه چند تا از فواید CDN رو ذکر کردیم.

  • CDN ها در بهبود زمان بارگذاری صفحه سایت و کاهش نرخ پرش خیلی مهم هستن. این به خارج نشدن کاربر از سایت خیلی کمک میکنه.
  • ارائه دهندگان شبکه توزیع محتوا، خدماتی همچون ذخیره محتوا و تحویل به وب را ارائه میدهند و همچنین خدمات امنیتی قوی مثل کاهش حملات DDoS، فایروال برنامه های وب و کاهش بات ها رو ارائه میدن.
  • CDN با پخش محتوای وب سایتها در بین تمام سرور های جهان، میتونه در کاهش هزینه های وب خیلی موثر باشه.
  • شبکه های توزیع محتوا، در کاهش تاخیر شبکه نقش خیلی مهمی دارند و به کاهش مصرف پهنای باند و بالا بردن کیفیت ارائه محتوا با حداقل نرخ تاخیر، کمک بسیاری انجام میدن. این سرور ها با استفاده از نقطه حضور (POP) یا مراکز داده شخص ثالث برای ذخیره سازی کارآمد محتوای حافظه پنهان به این امکانات دست میابن.
  • CDN ها عملکرد محتوای وبسایت رو افزایش میدن و همچنین با افزایش تقاضا برای پخش ویدئو، تجارت الکترونیکی و برنامه های کاربردی ابری یا Cloud، شبکه توزیع محتوا به یکی از نیاز ها تبدیل میشه.
  • ارائه دهندگان CDN طیف بزرگی از خدمات اضافه مثل عملکرد و سرعت وب و برنامه، پخش ویدیو و بهینه سازی رسانه پخش اون و همچنین مدیریت جامع حقوق دیجیتال برای فیلم ها رو ارائه میدن. این خدمات، نیاز های متنوع و در حال تحول کسب و کار ها رو برآورده میکنه.
شبکه توزیع محتوا یا CDN

تاریخچه شبکه توزیع محتوا

اولین CDN تقریبا 26 سال قبل توسط شرکت Akamai ساخته شد که برای مقابله با چالش ارسال سریع حجم بزرگی از داده ها به کاربران در اینترنت عمل میکرد و امروزه اون رو به عنوان نیروی محرکه ارائه محتوای وبسایت ها استفاده میکنن و هنوز هم توسط دانشگاه ها و توسعه دهندگان تجاری درحال بهتر شدن هست.

از دهه 90 تا الان، 15 تا 30 درصد از ترافیک اینترنتی رو CDN ها به عهده دارن که تا زمان حال، محتوای پهنای باند و پخش صدا، ویدئو و داده های مرتبط رشد زیادی رو داشتن که این باعث شد تا شبکه های توزیع محتوا ی بیشتری ساخته بشه.

قبل از ساخته شدن شبکه ای توزیع محتوا، فناوری ها و زیرساخت های مورد نیاز، در حال توسعه بودن که این دوره با ظهور سرور فارم (Server farm) ها، ذخیره سلسله مراتبی، بهبود در وب سرور ها و قرار گرفتن پروکسی کَش، ساختن اولین طرح CDN رو شروع کردند.

اولین CDN ها بر ارائه محتوای ثابت و پویا متمرکز بودن چون این نوع محتوا ها در وب سایت ها بودند.

سازوکار اصلی در اون زمان ایجاد و پیاده سازی مسیریابی هوشمند و روش های رایانش در سرور لبه یا همان Edge Server بود.

بعد از اولین شبکه های توزیع محتوا، نسل دوم CDN ها به کار اومدن که بر روی پخش محتوای ویدئویی و صوتی یا خدمات ویدئویی بر حسب تقاضا و خدمات خبری تمرکز داشتن. این نسل حتی مسیری برای ارائه محتوای وبسایت ها به کاربران موبایل هم باز کرد و از فنون P2P یا همان شبکه همتا به همتا و رایانش ابری یا همان Cloud computing استفاده میکند.

نسل سوم شبکه‌‌‌های توزیع محتوا که همان زمان حال هست، هنوز با تحقیق و توسعه بر روی CDN ها، در حال تکامل است. می‌تونیم انتظار داشته باشیم که شبکه‌‌‌های توزیع محتوا در آینده برای جامعه هم قابل استفاده بشه؛ یعنی سامانه ها توسط کاربران متوسط و افراد عادی میتونه هدایت بشن.

این انتظارات هم هست که در آینده خودپیکربندی و خود مدیریتی تحویل خودکار محتوا، سازوکار فناوری جدید داشته باشه و کیفیت تجربه مشتری برای کاربران، محرک اصلی برای آینده این شبکه ها باشه.

شبکه های توزیع محتوا اول برای مقابله با فشار های شدید پهنای باند تکامل یافتند، چون تقاضای پخش ویدئو همراه با تعداد فراهم سازان شبکه در حال افزایش بود و بعد، با پیشرفت‌های ارتباطی و روند مصرف جدید در هر نسل، قیمت خدمات CDN هم کاهش پیدا کرد و باعث شد تا به یک فناوری برای همه تبدیل بشه.

شبکه توزیع محتوا یا CDN

سوالات متداول

من تا الان درباره شبکه توزیع محتوا یا CDN چیست؟ صحبت کردم و در ادامه می خوام سوالات متداول درباره CDN (که احتمالا سوالات شما هم باشه) رو براتون جواب بدم.

آیا شبکه توزیع محتوا معایبی دارد؟

 اگه بخوام کلی بگم، فقط 3 تا معایب داره که در ادامه توضیح میدم.

یکی از معایب شبکه توزیع محتوا، تاثیر معکوس CDN در ایرانه، بگذارید توضیح بدم؛ اگه سایت شما در ایران میزبانی میشه و سی دی انی که تهیه کردید خارجی هست، سایت شما به جای بهبودی، نابود میشه چون CDN های خارجی مثل Cloudflare و… در ایران هیچ سروری ندارن و از نزدیک ترین سرور که در ترکیه هست، استفاده میکنه که این باعث کندتر شدن سایت میشه، اما اگه سایت شما در خارج میزبانی میشه (مثلا در فرانسه یا آلمان)، سرعت سایت شما بالا میره چون همان طور که گفتم، سی دی ان از نزدیکترین سرور به مخاطب رو استفاده میکنه.

راه حلش چیه؟ راهش اینه که شما از شبکه های توزیع محتوای ایرانی استفاده بکنید که برای سایت های میزبانی شده در ایران خیلی بهتر کار میکنه و تقریباً مثل سی دی ان های خارجی کار میکنه.

دومین مشکل سی دی ان، اینه که هزینه بالایی داره، البته که CDN های رایگان هم وجود داره اما بعضی از قابلیت های مفیدی که داره هزینه بر هستش و مخارجش نسبت به خدماتی که میخرید متفاوت هست.

سومین مشکل، در برخی از موارد مشکل امنیتی هست. چطوری؟ از طریق انتقال محتوا های جدید به سرور های CDN. اگه شما داده جدیدی رو ذخیره و اون رو از سرور اصلی به سرور های CDN انتقال بدید، ریسکی در امنیت اطلاعات به وجود میاد؛ اما اگه به امنیت شبکه توزیع محتوایی که دارید توجه کنید، احتمال وقوع این مشکل کمتر میشه.

در کل، شبکه های توزیع محتوا برای هر سایت بزرگی لازم هست که بتونه برای مخاطبانش محتوای باکیفیتی رو ارائه بده و سئوی سایتش رو برای درآمد زایی بیشتر، ارتقاء بده. شما میتونید با رفع مشکلات CDN خودتون، چالش های بزرگ رو از بین ببرید و با خیال راحت بتونید از CDN مورد نظر تون استفاده بکنید.

CDN های خارجی یا ایرانی؟

ایرانی، چرا؟ چون شبکه های توزیع محتوای خارجی به دلیل تفاوت زبان، مکان و تایم های تعطیلی، ایرانی ها با مشکل روبرو میشن. از طرف دیگه، بیشتر سایت های فارسی زبان، در ایران قرار دارن و مشتری های ایرانی دارند برای همین، سی دی ان های ایرانی میتونه برای سایت های داخلی، خدمات بهتر و سرعت بیشتری رو نسبت به CDN های خارجی ارائه بده.

بهترین CDN ها کدام ها هستند؟

در ادامه، میخوام چند مورد از بهترین شبکه های توزیع محتوای خارجی و هم ایرانی رو براتون ذکر کنم:
CDN های ایرانی:

CDN های خارجی:

آیا سایت من هم نیاز به CDN دارد؟

اگه سایت شما بزرگ، پرحجم و پر مخاطب هست، بله سایت شما به شبکه توزیع محتوا نیاز داره تا بتونه کیفیت خوبش رو حفظ کنه، اما اگه سایت شما شخصی باشه، حجمش کم و مخاطب آنچنانی نداره(مثل دیجی کالا)، نه شما به CDN نیاز ندارید و به جای خرید سی دی ان، پیشنهاد میکنم که سئوی سایتتون، UI/UX سایتتون و محتوای سایتتون رو بهتر کنید تا بتونید هرچه سریع تر مخاطبان بیشتری رو جذب کنید.

نتیجه گیری

توی این مقاله به این نتیجه میرسیم که شبکه های توزیع محتوا یا CDN بیشترین کمک رو به سایت های بزرگ رو میکنه. اگه شما یک سایت تجاری، بین المللی و یا یک سایت بزرگ با داده های سنگین رو دارید، پیشنهاد میکنم که برای خودتون یک CDN معتبر رو تهیه کنید.

_ خوشحال میشیم که نظرات و سوالاتتون رو برای ما بنویسید.
سپاس از وقت شما.

دیدگاه های این مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *